12 Mayıs 2010 Çarşamba

Hangi kurum, ne kadar memur alacak ?

Bu ay kim, ne kadar memur alacak?

13 bin 922 memur kadrosuna bu ay yerleştirme yapılacak.

Kamu Personeli Seçme Sınavında başarılı olan memur adaylarının gözü yerleştirme işlemlerine çevrildi. 13 bin 922 memurun yerleştirmesi bu ay içinde yapılırken, kamuda işe başlatılacak memur sayısı da yıl sonunda 100 bini aşacak.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik Hükümleri çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen ve Milli Eğitim Bakanlığına ait öğretmen kadroları ve kariyer meslek memurları dışında kalan 13 bin 922 kadro ve pozisyona 17-26 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacak.

Devlette yeni işe başlayacak memurların 8 bin 982'sini 4 yıllık üniversite mezunları, 3 bin 215'ini 2 yıllık yüksekokul mezunları, 1725'ini ise lise mezunları oluşturacak. Bunların 12 bin 314'ü genel ve özel bütçeli kuruluşlarda, 1608'i ise KİT'lerde işbaşı yapacak.

En fazla memur 6 bin 693 ile genel idare hizmetlerinde çalışacak. Bunu 2 bin 586 ile sağlık hizmetleri, 2 bin 495 ile teknik hizmetler izleyecek. Yeni yerleştirmelerde eğitim öğretim hizmetleri sınıfına 28, avukatlık hizmetleri sınıfına 145, yardımcı hizmetler sınıfına da 367 yeni memur alınacak.

KURULUŞLAR ARASI DAĞILIM
Yeni yerleştirmelerde en fazla memur alımını Sağlık Bakanlığı gerçekleştirecek. 800 yeni memurun işe başlayacağı bu kuruluşu, 787 memur ile PTT, 770 memur ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 703 memur ile Gümrük Müsteşarlığı, 644 memur ile Maliye Bakanlığı, 570 memur ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, 531 memur ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 494 memur ile İçişleri Bakanlığı, 308 memur ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 282 memur ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 250 memur ile Emniyet Genel Müdürlüğü, 220 memur ile de Orman Genel Müdürlüğü takip edecek.

Yeni yerleştirmelerde Bakanlıklara 2 bin 796, Genel Müdürlük ve Müsteşarlıklara 3 bin 264, Başkanlıklara 723, üniversitelere 3 bin 410, KİT'lere de bin 608 yeni memur alınacak.

AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜKLERİ
Bu arada mahalli idareler ve il özel idareleri ile birlikte il afet ve acil durum müdürlüklerine de 2 bin 121 memur alımında bulunulacak.

Bunların 1524'ü Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ,Erzincan, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde işe başlayacak.

İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezlerinde de İstanbul'da 42, Ankara'da ise 6 yeni memur istihdam edilecek.

YENİ ÖĞRETMENLER İÇİN KADRO DÜZENLEMESİNE GİDİLECEK
Öte yandan 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu uyarınca kamuya açıktan atama yoluyla alınacak memurların sayısı yıl sonunda 32 bini bulacak. Bunların 7 binini üniversitelerin akademik personeli, 10 binini de yeni öğretmenler oluşturacak.

2009 yılı içinde emekli olanların yerine de kamuya 25 bin dolayında yeni memur alımı yapılacak. Bunların da 5 bin dolayındaki bölümünü öğretmen atamaları meydana getirecek. Açıktan atama ve emeklilik yoluyla boşalan kadrolara Bütçe Kanunu uyarınca yapılacak atamalar, toplam 57 bin memur adayına devlette görev alma yolunu açacak.

Bütçe Kanunu çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı açıktan atama yoluyla 10 bin, emekli olanların yerine de 5 bin yeni öğretmen alabilecek. Ancak 2010 yılında yerleştirmesi yapılacak öğretmen sayısının 40 bin olarak belirlenmesi nedeniyle, geçen yıl olduğu gibi öğretmen atamalarında ek kadroya yönelik yasal düzenlemeye gidilecek. Geri kalan 25 bin öğretmen de, ek kadro alımından sonra Eylül ayında işe başlayacak.

SAYI 100 BİNİ GEÇECEK
25 bin öğretmenin yanı sıra, 20 bin polisin atama işlemi de Bütçe Kanunundaki limitlerin dışında gerçekleştirilecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, polis atamalarının Haziran ayında yapılmasının beklendiğini bildirdi.

Bütçe Kanununa göre kamuya alınacak 57 bin memura, 25 bin öğretmen ve 20 bin polisin de ilave edilmesiyle birlikte 2010 yılı içerisinde işe yerleştirilecek yeni memur sayısı 102 bini bulacak.

Sayısı açıklanmayan askerler ve denetim elemanlarıyla birlikte bu sayı 100 binin çok daha üzerine çıkacak.

Limitler dışında özürlü personel alımı uygulamasıyla da bu yıl 5 bin yeni özürlü memur devlette işe başlatılacak. Özürlüler de ilave edildiğinde kamuda yıl sonuna kadar istihdam edilmeye başlanacak memurların sayısı daha da artacak.

BU AY KİM, NE KADAR MEMUR ALACAK?
ÖSYM'nin bu ay yerleştirme işleminde bulunacağı 13 bin 922 memur kadrosunun çeşitli kuruluşlar itibariyle dağılımı şöyle:

Adalet Bakanlığı 25

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 200

Çevre ve Orman Bakanlığı 130

Dışişleri Bakanlığı 32

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 25

İçişleri Bakanlığı 494

Kültür ve Turizm Bakanlığı 98

Maliye Bakanlığı 644

Sağlık Bakanlığı 800

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 308

Ulaştırma Bakanlığı 40

Bakanlıklar Toplamı 2.796

Adalet Bakan. Ceza ve Tevkifevleri G.M. 112

Darphane ve Damga Matbaası G.M. 12

Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü 6

Denizcilik Müsteşarlığı 14

Devlet Meteoroloji İşleri G.M. 31

Devlet Opera ve Balesi G.M. 18

Devlet Su İşleri 178

Elektrik İşleri Etüd İdaresi G.M 17

Emniyet Genel Müdürlüğü 250

Gençlik ve Spor G.M. 112

Gümrük Müsteşarlığı 703

Hazine Müsteşarlığı 2

Karayolları Genel Müdürlüğü 15

Maden Tetkik ve Arama G.M. 30

Orman Genel Müdürlüğü 220

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 2

Sivil Havacılık G.M. 2

Sosyal Hizm. ve Çocuk Esir. Kur. G.M. 570

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 770

Türkiye İş Kurumu G.M. 59

Vakıflar Genel Müdürlüğü 30 Yurtkur 111

Genel Müdür ve Müsteşarlıklar Toplamı 3.264

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı 1

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yük. Kurumu 2

Danıştay 24

Devlet Personel Başkanlığı 1

GAP İdaresi Başkanlığı 7

MSB Akaryakıt İk. ve Nato Pol. Tes. İş. B. 27

ÖSYM 3

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi 5

Sosyal Güvenlik Kurumu 531

Türk Dil Kurumu 5

Türk Patent Enstitüsü 1

Türk Tarih Kurumu 7

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 46

TÜİK 42

Yargıtay 6 YÖK 15 -Başkanlıklar Toplamı 723 Çay İşletmeleri G.M 28 Devlet Hava Meydanları İşletmesi 282

DMO Genel Müdürlüğü 42

EÜAŞ Genel Müdürlüğü 83

Et ve Balık Ürünleri A.Ş. Genel Müd. 34

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müd. 26

Hamitabat Elek. Üretim ve Tic. A.Ş Genel Müd. 3

Kemerköy Elek. Üretim ve Tic. A.Ş Genel Müd. 3

MKE Kurumu Genel Müdürlüğü 60

Soma Elek. Üretim ve Tic. A.Ş Genel Müd. 8

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müd. 71

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müd. 787

TMO Genel Müdürlüğü 40

TEİAŞ Genel Müdürlüğü 71

TETAŞ Genel Müdürlüğü 10

TKİ Genel Müdürlüğü 29

Türkiye Lokomotif ve Motor San. A.Ş.Genel Müd. 9

TTK Genel Müdürlüğü 12

Türkiye Vagon San. A.Ş. Genel Müd. 10

KİT Toplamı 1.608

Üniversiteler Toplamı 3.410

Mahalli İdareler, İl Özel İdareleri ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri 2.121

En çok eleman aranan pozisyonlar

En çok hangi poziyonda eleman aranıyor?

Yılın ilk 3 aylık verilerin içeren "Yenibiriş İstihdam Raporu" açıklandı. İşte patronların en fazla eleman aradığı pozisyonlar...

İnsan kaynakları sitesi "yenibiris.com"un hazırladığı, yılın ilk 3 aylık verilerin içeren "Yenibiriş İstihdam Raporu"na göre, ilk çeyrekte en fazla "satış temsilcisi" arandı .

Rapora göre, "müşteri temsilcisi" pozisyonu ikinci sıraya gerilerken, geçen yılın ilk çeyreğinde en fazla ilan yayınlanan pozisyonlar, müşteri temsilcisi, süpervizor ve satış temsilcisi, bu yıl ise satış temsilcisi, müşteri temsilcisi, satış danışmanı olarak sıralandı...

Geçen yılın ilk üç ayında adayların en fazla başvuruda bulunduğu "muhasebe elemanı" pozisyonu, 2010'un aynı döneminde de popülerliğini korudu.

2009 yılı ilk çeyreğinde en fazla ilanı yayımlanan yapı-inşaat ve perakendecilik-toptancılık sektörlerinin yeri değişmedi.

Yılın ilk aylarında gıda sektöründe iş deneyimi olan adaylar ile satış-pazarlama alanında deneyimli adaylar, yeni iş arayışında bulundu.

Sitede özgeçmişi bulunan adayların yüzde 62,37'si 25-34 yaş arasında iken, "5 yıla kadar" deneyimi olanlar, yüzde 52,89'luk kesimi oluşturdu. Lisans ve üstü mezuniyet derecesine sahip olan adayların oranı yüzde 35,33, lise mezunu adayların oranı yüzde 27,53 oldu.
Sitede öz geçmişi olan adayların son iş deneyimindeki iş alanlarına göre dağılımı, satış-pazarlama, mali işler-finansman, üretim, mühendislik, bakım- servis-onarım, bilgi teknolojileri, genel yönetim, idari işler, müşteri ilişkileri, sekreterya-ofis yönetimi olarak sıralandı.

Adayların son iş deneyiminde çalıştıkları sektörlere göre dağılımında ilk 9 sektör, gıda, eğitim, tekstil, yapı-inşaat, bankacılık-finans, turizm- otelcilik, otomotiv, bilişim, perakendecilik- toptancılık oldu.

"SATIŞ ALANI HER ZAMAN GÖZDE"
Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "satış" alanının her zaman gözde olduğunu ve şirketlerin en fazla bu alanda istihdam edilecek aday aradığını kaydetti.

Finansal krizin yaralarını sarmaya çalışan işletmelerin, toparlanma aşamasında tekrar satış kadrolarını güçlendirme yoluna gittiğine işaret eden Kılıçlıoğlu, firmalar için iyi satış temsilcileri istihdam edebilmek ve onları elde tutmanın daha da önem kazandığını belirtti.
Kılıçlıoğlu, yılın ilk üç ayında en fazla eleman ilanı veren sektörlerin yine yapı-inşaat ve perakende olmasının, bu sektörlerin istihdamdaki kilit rolünü gösterdiğini vurguladı.

Yapı-inşaatta yurt içi ve yurt dışı yatırımlarının artığını ifade eden Kılıçlıoğlu, "Perakendede ise AVM'ler ve yeni mağazaların sayıca artması ve yaklaşan yaz sezonunun olumlu etkisinin istihdamdaki hareketliliği artırdığını görüyoruz" dedi.

Bu yıl 100 bin memur alınacak!

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından bu yılki memur alımlarının 100 bine ulaşması bekleniyor.

Devlete memur alımı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, “Biz şu anda memur konusunda ciddi bir alım yapmayı planlıyoruz. Alımları popülizm olsun diye yapmayacağız” dedi.

Başbakan, işsizlikle ilgili devletin alacağı tedbirlere yönelik ise “Biz şu anda memur konusunda ciddi bir alım yapmayı planlıyoruz tekrar. Rakam vermeyim ama ciddi alım yapacağız” dedi.

BU YIL 19 BİN PERSONEL EMEKLİ OLACAK
Gazeteport'un haberine göre daha önce açıklanan verilere göre devlet bu yıl 32 bini yeni kadro olmak üzere 80 bine yakın personel alımı planlıyordu. 2010 yılı bütçesinde, kamudan emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memurların sayısının yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde açıktan ya da nakil suretiyle atama yapılmasına karar verilmişti. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından bu yılki memur alımlarının 100 bine ulaşması bekleniyor.

ATV televizyonunda memur alımı açıklamasına açıklık getiren Başbakan Erdoğan, memur alımlarını popülizm olsun diye yapmayacaklarını, şu anda emekli olacak devlet memurları yerine alım yapılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "Tüm bunları yaparken de ciddi sayıda bir alımı başaracağız" diye konuştu. Bu yıl 19 bine yakın personelin emekli olacağı hesaplanıyor .

Ziraat Bankası KPSS şartı olmadan 1500 kişi işe alacak

Ziraat 1500 kişi alacak, KPSS şartı yok

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, personel sınavlarında kamu personeli seçme sınavı (KPSS) şartını kaldırdıklarını, ayrıca bundan sonra sınavların banka şubelerinde yapılacağını söyledi.

Çağlar yaptığı açıklamada, bugüne kadar eleman alırken KPSS şartı olduğunu, ancak bundan sonra Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek KPSS şartı olmadan, banka şubelerinde yapılacak elektronik sınavla eleman almaya başlayacaklarını belirtti.

En son ilan ettikleri sınava 18 bin kişinin müracaat ettiğini ifade eden Çağlar, ''Müracaatları kabul edilen adaylar şubelerimize gelerek, memurlarımızın oturduğu ekranlarda sınava girecekler. Adayların sınav bittikten 15 dakika sonra, 'yerlerinden kalkmadan' sonuçları alabilecekleri bir sınav sistemi dizayn ettik. Bu Türkiye'deki başka hiçbir bankanın, kuruluşun kullanmadığı bir sistem'' dedi.

KPSS şartını kaldırdıklarını, sadece belirlenen üniversitelerden, belirlenen şartlar çerçevesinde adayların müracaat etmesini istediklerini kaydeden Çağlar, ''Sınavımıza 18 bin kişi müracaat etti. Bu sınavlar Türkiye'de bir ilk olacak. Bizim memurlarımızın çalıştığı şubelerdeki ekranlarda tamamen elektronik sınav şeklinde yapılacak. Adaylar, sınav bittikten 15 dakika sonra puanlarını öğrenecekler, daha sonra o puanlara göre mülakata çağrılacaklar'' diye konuştu.

"BU SİSTEMİ KENDİ İÇ EĞİTİM SINAVLARINDA DA UYGULUYORUZ"
Bu sistemi eğitim amaçlı olarak da kullandıklarını, kendi iç eğitim sınavlarında da bu uygulamayı yaptıklarını anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Önceden sınavlar üç merkezde yapılırdı, Adana, İstanbul, Ankara. Bunların sınav yapılması milyonlarca liralık masraflar ortaya çıkarıyordu. Biz aşağı yukarı 4-5 senedir şubelerimizdeki çalışan arkadaşlarımızı pazar günleri şubelerine davet ediyoruz. Hepsi ekranlarının önüne oturuyor, merkezden sorular değişimli şekilde geliyor. 2 bin soruluk havuzdan değişik sorular geliyor. Personelimiz yerinden kalkmadan sınav bittikten sonra, 2 saatlik sürecin sonunda ekranlarında kendi başarı puanlarını görüyorlar. Daha sonra ÖSYM'de olduğu gibi, o puanlara göre boş yerlerimizi ilan ediyoruz. Arkadaşlarımız oraya müracaat ediyorlar. O puanlara göre, mesela Kızılay şubesine 5 kişi müracaat ettiyse orada 2 kişilik boş kadro varsa en yukarıdaki 2 kişinin oraya atamasını yapıyoruz. Bu sistemi ilk olarak eleman alımında da kullanacağız. Bu hafta müracaatları aldık. Önümüzdeki günlerde bu sınavı yapacağız."

BU YIL 1500 KİŞİ ALINMASI PLANLANIYOR
Çağlar, müracaatlar analiz edildikten sonra, Mayıs ayı içinde sınavın yapılacağını söyledi. Bu yıl 1500 kişi alınmasının planlandığını, bu sınavla 800 kişi, daha sonra yapılacak sınavla ise 700 kişi alınacağını ifade eden Çağlar, şubeleşme faaliyetleri çerçevesinde bu sayının 2 bine çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.

Yazılı sınav tarihi ve sınav merkezleri daha sonra bankanın internet sitesinde ilan edilecek.

İş Bankası 1000 kişi işe alacak

İş Bankası 1000 kişi alacak

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, geçen yıl 2 bin 500 kişiyi işe aldıklarını anlatan Özince, bu yıl problem olmazsa bin kişiyi işe alacaklarını kaydetti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası’nın 2009 yılı finansal sonuçlarına ilişkin olağan genel kurulu öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersin Özince, İş Bankası’nın son 10 yılda aktiflerini yaklaşık 23 kat büyüttüğünü, enflasyondan arındırıldığında 10 yılda 4 kat büyümenin söz konusu olduğunu, bu dönemde kredilerin 27 kat büyüdüğünü, mevduat artışının ise 22 kat olduğunu bildirdi.

Geçen yıl 2 bin 500 kişiyi işe aldıklarını anlatan Özince, bu yıl problem olmazsa bin kişiyi işe alacaklarını kaydetti.

Özince, sektörün geçen seneye şube kapatmalarla başladığını, İş Bankası’nın ise şube açtığını vurgulayarak, “Çok da olumlu sonuçlarını gördük. Yaptığımız yatırımların, adımların karşılığını olumlu olarak alıyoruz” dedi.

Özince, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların tahvil ihracına izin vermemesi konusuyla ilgili sorular üzerine, sektörün iyi yönetildiğini, bir anlık politikalarla beğenerek veya beğenmeyerek otoriteyi ve devleti değerlendirmenin usul olmadığını söyledi.

Tahvil konusu...
İş Bankası Genel Müdürü Özince, şöyle devam etti:
"Krediler yüzde 2 arttı. Bizde para var. Ama Sayın Başkanın (BDDK Başkanı Tevfik) dediği gibi ucuza kredi de vermem. Veremeyiz. Verirsek faydası olmaz. Hiç kimseye faydası olmaz. İşçisine de faydası olmaz. Verirsen seneye de bin kişiyi kapıya koyarsın. Koymak zorunda kalırsın. Tahvil ihracı konusunu şöyle değerlendirmek doğru olur; tahvil ihracına çıktığınızda Türkiye Cumhuriyeti devletinden Hazine’den bu piyasayı hakikaten söküp almak mevzubahis mi, böyle bir şey kolay mı? Yüzde 100’ü devlet tarafından kullanılan piyasada sanki herkes ’bankalar gelsin tahvil ihraç etsin, alalım’ diye düşünüyor. Unutmayınız ki Türkiye Cumhuriyeti bankaları devletiyle faiz rekabetine girişecektir. Ondan yüksek faiz vermesi gerekecek. Oradan aldığı parayı ne yapacaktır? BDDK bunu tabii ki düşünecektir. BDDK, çok güzel sınav verdiği için çok polemik olmasını arzu etmiyorum."

‘BASEL MÜDÜRLERİN YETKİSİNİ SINIRLAYACAK’
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “2010’da banka genel müdürleri koltuklarında daha rahat mı oturacak?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Bankaları artık genel müdürleri idare etmiyor desem iyi olur. Çok ciddi organ gelişmeleri var bankacılıkta. Basel II, eğer ilerletilirse en önemli gelişme de o yönde olacak. Bankalarda daha çeşitli kurumsal yapılanma gündeme gelecek. Artık birçok yönetim kurulu ve icra organı ayrı ayrı sorumlu olacak. Banka genel müdürlüğü çok daha formel yapı alıyor. Banka yöneticiliği çok daha kurallaştırılmış esaslara oturuyor. Öyle tecrübeyle yapılan iş olmaktan giderek çıkıyor."

İşte geleceğin en gözde 50 mesleği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, ABD'de yapılan araştırmalarda 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerinin belirlendiğini söyledi.

ABD'de yapılan araştırmalarda 2010'daki en iyi 50 işin belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, şöyle konuştu:

"Sadece ABD'de son ekonomik krizde 15,4 milyon kişinin işsiz kaldığı biliniyor. 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdükleri belirlendi.

Bu meslekler, ekonomik durgunluk ve krizlerde de çalışanlara adeta emin limanlar oldu. En iyi ücret, maaş ve olanakların olduğu işler beş kategoriye ayrıldı. Bunlar bilim ve teknoloji, sağlık hizmetleri, eğitim, iş ve finans ile yaratıcılık ve hizmet sektörleri."


BİLİM ve TEKNOLOJİ

Prof. Dr. Kaya, tüketicilerin günlük yaşamlarının her alanında teknolojinin kritik rol oynadığını belirterek, bilgisayar yazılım mühendislerinin insan hayatını kolaylaştırırken, bilgisayar sistem analistlerinin de firmaların teknoloji verimliliğini artırma yolunda çalışmalar yaptığını bildirdi.

Bugünün hızla gelişen kariyerlerinde çevre ve tıp bilimlerinin bilgi teknolojileriyle birçok alanda kesiştiğine işaret eden Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi:

"Biomedikal mühendisler, mühendislik bilimlerini insan vücudu ve tıbbi bakım problemlerine uygulamaktadır. Meterologistler ve hidrojeologistler dünyadaki su ve havayı çok kompleks teknolojiler kullanarak izlemektedirler. Bu alanda en popüler olacak meslekler, bilgisayar yazılım mühendisliği, bilgisayar sistem analistleri, bilgisayar ağ, şebeke mimarları, biyomedikal mühendisler, çevre bilim teknisyenleri, hidrojeologistler, çevre mühendislik teknisyenliği, inşaat mühendisliği ve meterologistler olarak saptandı."


SAĞLIK HİZMETLERİ

Sağlık hizmetlerindeki büyüme hızının durdurulamadığını anlatan Prof. Dr. Kaya, röntgen teknisyenliği, veterinerlik, laboratuvar teknisyenliği, fiziksel terapist, fizyoterapist, iş terapistliği, hemşire, doktor asistanlığı, hasta bakıcılık, optometrist, fiziksel terapi asistanlığı,d iş hijyenciliği ve okul psikologu gibi alanların gelecek vaat ettiğinin saptandığını bildirdi.

EĞİTİM ve HİZMET SEKTÖRÜ

Çalışırken okumak isteyenlerin sosyal hizmetler alanında kariyer yapmayı tercih edebileceklerini anlatan Prof. Dr. Kaya, "Sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetlerinde çalışılabilir. Eğitim sektörünün okul öncesi, ilk öğretim, orta öğretim ve lise düzeyinde özel eğitim, özürlü eğitimi öğretmelerine ihtiyacın çok olduğu biliniyor" diye konuştu.

İŞ ve FİNANS

Prof. Dr. Kaya, tüketicilerin emeklilikleri, şirketlerin de yatırım analizleri için mali tavsiyeler aradığını belirterek, şunları kaydetti:
"Finans analistleri için gelecek parlak görünüyor. Para, kredi vericiler için de gelecek ekonomik krizlere rağmen iyi görünüyor. İş dünyası iş geliştirme ve girişimcilik üzerine eğitimli uzmanları işe almaktadır. Şirketler toplum imajını artırmak için halkla ilişkiler uzmanları istihdam etmektedir. Bu alanda sigorta ve eğitim uzmanları, finansal danışman, finansal analist, pazar araştırma analisti, muhasebeci, maliyet hesaplayıcıları, toplantı planlayıcıları ve lojistik uzmanlar görev alabiliyor."

YARATICILIK VE HİZMET SEKTÖRÜ

Prof. Dr. Kaya, masa başı işlerden hoşlanmayan yaratıcı kişiler için gelecek vaat ettiği belirlenen meslekleri şöyle sıraladı:

"Ticari pilotluk, teknik yazarlık, cenaze direktörlüğü, emniyet sistemleri kuruculuğu, peyzaj mimarlığı, tesisatçılık, Film ve video editörlüğü, multimedya artistliği, oyun yöneticiliği, kayyumluk."

Hangi Mesleklerin Geleceği Karanlık..?

Gelişen teknoloji günlük yaşam ve ekonomide büyük değişim yaşanırken, bu durum bazı mesleklerdeki personel ihtiyacının azalmasını da beraberinde getiriyor.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir raporda, 2018 yılına kadar ekonomideki bu gidişten en olumsuz etkilenecek meslekler sıralandı.

Raporda, Yaprak Dökümü yaşanacak bu sektörlerdeki en yoğun iş kaybının ise önümüzdeki bir kaç sene içinde ortaya çıkacağı tahmininde bulunuldu.

Gelişen teknolojiyle birlikte günlük yaşam ve ekonomide büyük değişim yaşanırken, bu durum bazı mesleklerdeki personel ihtiyacının azalmasını da birlikte getiriyor.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir raporda, 2018 yılına kadar ekonomideki bu gidişten en olumsuz etkilenecek meslekler sıralandı.

Raporda, yaprak dökümü yaşanacak bu sektörlerdeki en yoğun iş kaybının ise önümüzdeki bir kaç sene içinde ortaya çıkacağı tahmininde bulunuldu.

Büyük Alışveriş Mağazaları

Çip ve Diğer Elektronik Parça Üretimi

Motorlu Araçlar Parça Üretimi

Posta Teşkilatı

Basım ve Yan Sanayi Faaliyetleri

Konfeksiyon Üretimi

Madencilik Destek Faaliyetleri

Akaryakıt İstasyonları

Kablolu Telekomünikasyon Faaliyetleri