26 Ağustos 2011 Cuma

LABATUVARLARDA KİMLER GÖREV ALABİLECEK?

Reklamlar
LABATUVARLARDA KİMLER GÖREV ALABİLECEK?

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, 25 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Tıbbi Labratuvarlar Yönetmeliği" ile kamu ve özel sağlık kurum/kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarlarda çalışacak personelin kimlerin oluşması gerektiğini tespit etmiştir. Söz konusu yönetmeliğin, 4/p bendinde "uzman" tanımı, 10 ve 11. maddelerinde Laboratuvarların sınıflandırılması ve görev tanımları, 14. maddesinde Laboratuvarların çalışma esasları, 15. maddesinde fiziki şartlar, 16 ve 17. maddellerinde ise çalışlacak personelin kimlerden oluşacağı hüküm altına alınmıştır.



17. MADDE, "TEKNİK PERSONEL" DİYOR

Yönetmeliğin konumuzla ilgili 17. maddesi şu şekildedir:

a) Basit hizmet laboratuvarında Ek-1’de belirtilen en az bir teknik personel bulundurulur.
b) Kapsamlı hizmet laboratuvarında her bir laboratuvar dalı için, ilgili uzmanın yanında Ek-1’de belirtilen en az bir teknik personel ile bir yardımcı personel ve/veya sekreter bulundurulur. Tıbbi patoloji laboratuvarında otopsi yapılması durumunda ayrıca bir teknisyen veya tekniker bulundurulur. Laboratuvar merkezinde yardımcı personel ve/veya sekreter ortak çalışabilir.
c) İleri düzey hizmet laboratuvarında her bir laboratuvar dalı için en az iki uzman yanında Ek-1’de belirtilen en az üç teknik personel ile bir yardımcı personel ve sekreter bulundurulur.
ç) Referans hizmet laboratuvarında son iki yıl laboratuvarda fiilen çalışan en az bir uzman ve Ek-1’de belirtilen en az iki teknik personel bulundurulur.

EK-1 İSE "TEKNİK PERSONELİN" KİM OLDUĞUNU AÇIKLIYOR

Dikkat edileceği üzere, 17. madde teknik personele atıfta bulunmuş, teknik personel ise ek-1'de belirtilmiştir. Ek-1'de yer alan düzenleme şu şekildedir:
a) Tekniker; meslek yüksekokullarının tıbbi laboratuvar veya patoloji laboratuvar teknikleri programlarından mezun olan sağlık teknikeridir.
b) Teknisyen; sağlık meslek liselerinin tıbbi laboratuvar programından mezun olan sağlık teknisyenidir.
c) Laboratuvarlar hizmet çeşitliliği ve kapasitesine göre; laborant ve astsubay teknikerleri ile veteriner sağlık yüksek okulu (ön lisans), meslek liselerinin kimya, gıda analizi ve su ürünleri analizi bölümü mezunları toplam en az bir yıl süreyle, sorumlu uzmanı bulunan laboratuvar veya laboratuvarlarda staj yaptığını ya da çalıştığını belgelemek kaydıyla laboratuvarda görev alabilirler. Üniversitelerin biyoloji, kimya, gıda, su ürünleri, veteriner hekimlik bölüm veya fakültelerinin mezunları toplam en az üç ay süreyle, sorumlu uzmanı bulunan laboratuvarda staj yaptığını ya da çalıştığını belgelemek kaydıyla tıbbi laboratuvarlarda görev alabilirler.
ç) Aside Dirençli Boyama Mikroskopisi yapacak teknik personelin uzmanı bulunan tüberküloz laboratuvarında en az beş gün eğitim aldığını ve başarılı olduğunu belgelendirmesi zorunludur.
Yukarıda yer alan yönetmelik hükümlerine göre,
- laboratuvarlarda MYO tıbbi laboratuvar veya patoloji laboratuvar teknikleri programları mezunu,
- sağlık meslek lisesi tıbbi laboratuvar programı mezunlarının yanı sıra,
(c) bendinde yer alan bölüm mezunları da çalıştırılabilecektir.

Ancak (c) bendinde yer alan
- Laborant ve astsubay teknikerleri ile Veteriner sağlık yüksek okulu (ön lisans), meslek liselerinin kimya, gıda analizi ve su ürünleri analizi bölümü mezunlarının en az 1 yıl süreyle,
- Üniversitelerin biyoloji, kimya, gıda, su ürünleri, veteriner hekimlik bölüm veya fakültelerinin mezunlarının toplam en az üç ay süreyle,
staj yapmış olması veya çalıştığını belgelemesi gerekmektedir.

Yönetmelikte bir öncelik hükmü konulmamıştır. Bu nedenle kamu ve özel sağlık kurum/kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarlarda istenirse MYO tıbbi laboratuvar mezunu yerine su ürünleri mezunu olup 3 ay süreyle staj yapan bir kişi de görevlendirilebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder