19 Mayıs 2012 Cumartesi

KPSS Öğretmenlikte Alan Sorularının Ağırlığı

Reklamlar
KPSS Öğretmenlikte Alan Sorularının Ağırlığı %40 Olacak

ösym ve tercihKPSS Öğretmenlikte alan sınavına ilişkin detaylar netleşiyor. Daha önce Bakan Dinçer yaptığı açıklamada, ciddi bir soru havuzuna ihtiyaç duyulduğu için alan sınavının 2013 yılına yetişemeyebileceğini söylemişti. Bugün Gazetesinde yar alan haberde ise, hazırlanan yönetmelik taslağında, alan sınavının ağırlığının yüzde 40 olduğu bilgisi yer aldı.

Yeni sisteme göre, öğretmenler belirli dönemlerde sınava tabi tutulacak, aldıkları puanlar performansları ile birleştirilip bir üstseviyeye yükseltilecek. Başöğretmenliğe kadar çıkabilecek eğitimciler istediği şehirde, istediğiokulu tercih edebilecek.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerinrotasyonu (tayin) için köklü bir değişikliğe gidiyor.Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişiklik yapacak olan Bakanlık, rotasyonu kaldırıp bunun yerine kariyer planlama sistemini getirecek. Bu sisteme göreöğretmenlerin tümü bir basamaktan başlayacak ve basamak atlamak için sınava girecekler.Performansları ile birlikte akademik başarılarınınyanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Böylece öğretmen istediği okulu kendi tercih edebilecek.

EĞİTİMDE KALİTE ARTACAK
MEB'in uzun süredir üzerinde çalıştığı "Ulusal Öğretmen Stratejisi" sistemine göre, öğretmenler kariyer basamaklarında ilerledikçe kendilerine öncelik hakkı doğacak. Kariyerlerinde ilerleyen başarılı öğretmenler ödüllendirilmiş olacak. Kariyerde en üst seviyelere gelen öğretmenler ise istediği şehirde, istediği okulu tercih edebilecek. Bakanlık bu sistemle birlikte hem öğretmeni geliştirmeyi hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.
BAŞÖĞRETMENLİK GELİYOR
Öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde de yer alacak. Sisteme göre öğretmen başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin öğrencilere eğitim verirken diğer yarısındayeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. Böylece bakanlık başöğretmeni eğitimde söz sahibi yapmayı planlanıyor.

Üniversite öğrencileri ders verebilecek
Öğretmenlik mesleğini daha nitelikli hale getirmek isteyen Bakanlık, Yüksek Öğretim Kurulu ile işbirliği yaparak eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının uygulama derslerini artıracak. Bu konuda okullar ile üniversiteler işbirliği yapacak. Halen öğretmen adaylarının derslerinin yüzde 15-20'si uygulama dersi olarak verilirken yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40-50'si uygulamaya dayalı olacak. Yani öğretmen adayları, üniversitedeki derslerinin yarısını okullarda stajyer öğretmen olarak geçirecek. Ayrıca eğitim fakültelerindeki müfredat da yeniden gözden geçirilerek yeni bir düzenlemeye gidilecek.

Öğretmen adaylarına KPSS'de kolaylık
MEB, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da (KPSS) değişikliğe gidiyor. Sınava öğretmen olmak için giren adaylara bütün alanlardan soru sorulurken yeni düzenlemeye göre sadece kendi alanlarıyla ilgili soruları yanıtlayabilecekler. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de, 136 ayrı öğretmenlik branşıyla ilgili KPSS'ye soru hazırlayacak. Öğretmen adaylarının çözeceği soruların yüzde 30'unu genel kültür ve yetenek, yüzde 30'unu eğitim bilimleri ve yüzde 40'ını branş bilgileri oluşturacak.



HABER: SERDAR ALAKUŞ / BUGÜN GAZETESİ
Bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder